2017 is het jaar waarin de oude buitenbegraafplaats ‘Gedenkt te sterven’ 225 jaar bestaat.
Aangelegd als een der vroegste begraafplaatsen in Nederland is het opmerkelijk hoeveel van de oorspronkelijke begraafplaats door de eeuwen heen behouden bleef.
Nog steeds zijn er de inmiddels zorgvuldig gerestaureerde muren zoals ze in 1792 en bij de daarop volgende uitbreiding van 1813 rondom de begraafplaats opgemetseld werden. Opvallend daarbij zijn de verschillende vormen van de steunberen. Het oude padenpatroon is behouden, de paden met beukenbomen welke een kleine twee eeuwen geleden bij de firma Copijn (!) aangekocht werden.
Inmiddels is deze voormalige begraafplaats gemeentelijk monument, terwijl het zich nu als stadstuin ‘De Hof’ presenteert, een plek waar het heden ten dagen goed toeven is.
Plaquette
Het bestuur van stichting ‘De Hof’ heeft vanwege het 225-jarigbestaan van ‘Gedenkt te sterven’ de dichter Robert Grijsen verzocht hiervoor een gedicht te maken. Een plaquette met het gedicht siert inmiddels een der zuilen. Op feestelijke wijze werd de plaquette door burgemeester Broertjes onthuld waarbij Robert Grijsen het gedicht voor droeg. Leden van het Goois Vrouwenkoor zorgden daarbij voor een passende muzikale omlijsting.
GEDENKT TE STERVEN
Ontdek vandaag of morgen de verborgen Laat de stadsgeluiden voor wat ze zijn. Zeg Dwaal rond, zie de zerken links en rechts, Voel hoe eeuwen samensmelten tot een de machtige wachters die zo veel hebben verdriet om wat is kwijtgeraakt. Bedenk Ooit, later, maar nu nog niet. Loop langzaam Leg je hand op de oude koele muur, zeg plek, deze tuin van iedereen. Vervolg je weg. Robert Grijsen 1792 – 2017 |