Home » ‘MURENFEEST’ OP 16 MEI 2025

‘MURENFEEST’ OP 16 MEI 2025

HET VERHAAL VAN DE RESTAURATIE

Op 16 mei 2025 vond op feestelijke wijze de afronding van de restauratie van de muur van de oude begraafplaats ‘Gedenkt te Sterven’ plaats.
Een restauratie welke in de negentiger jaren onder leiding van de stichting ‘Hilversum, Pas Op!’ een aanvang nam en nu door stichting ‘de Hof’ afgerond kon worden.

Dat de afronding nu pas gerealiseerd kon worden, is het gevolg van de sloop van het pand van de voormalige Gemeentelijke Sociale Dienst en de bouw van het nieuwe appartementencomplex Courtyard, dat op enige afstand van de muur hiervoor teruggekomen is.
Niet alleen het laatste deel van de muur kon teruggebracht worden, tevens werd op meerdere plekken fors gerestaureerd. De historische muren zijn hiermee weer voor jaren veiliggesteld.
Als gemeentelijk monument werden de nodige eisen gesteld. Met de gemeente was er vanaf het begin een constructief contact.
Met de projectontwikkelaar van de nieuwbouw waren echter heel wat kopjes koffie nodig om tot een positieve overeenkomst te komen, door hun bouwwerkzaamheden werd de fundering van de muur ernstig aangetast.
Herstel van fundering, aanhelen en restauratie van de gehele muur werd een kostenpost van ruim 160.000 euro. Voor stichting ‘de Hof’ betekende dit een bedrag van bijna een ton. Het geheel stond onder leiding van architect Thierry Meijers, die er als bestuurslid van de Hof heel wat vrije tijd aan besteedde!
Een wel heel mooie bijdrage van het Cultuurfonds werd de basis voor een succesvolle fondswerving. Ook de gemeente droeg bij aan het herstel van dit gemeentelijk monument. ‘Hilversum, Pas Op!’ de stichting die zoveel deed in de negentiger jaren voor het behoud, gaf naast adviserende steun ook ruime financiële steun. Tenslotte werd naast het beperkte vermogen dat stichting de Hof zelf kon inbrengen, het resterend bedrag bijeengebracht door Hilversumse bedrijven, organisaties en door vele, vele Hilversummers welke een steentje bijdroegen. Grote woorden van dank zijn aan allen die bijdroegen, dan ook hier op zijn plaats!
Eind september ’24 startte Aannemersbedrijf Martin Valkenburg met de restauratie en onderhoud van de muur, een proces dat begin 2025 afgerond werd. Daarnaast werden de monumentale steen van dr. Stratingh Tresling en het graf van de zo jonggestorven Vrouwe Hermina Elisabeth Bouricius Kamphuis (1845-1880) gerestaureerd.
Sinds de jaren ‘90 bevond zich in een der verhalenzuiltjes ‘de kop van Albertus Perk’. Vanwege de bouwwerkzaamheden werd deze beeltenis tijdelijk verwijderd, veiliggesteld. Inmiddels heeft het beeld zijn eigen plek, kijkend over zijn eigen graf, gekregen.
Als feestelijke openingshandeling werd het beeld op 16 mei door ‘Albertus Perk’ samen met Fleure Perk, nazaat van dé Albertus Perk, onthuld!

Onthulling beeld van Albertus Perk door ‘Albertus Perk’ samen met Fleure Perk, nazaat van dé Albertus Perk

Ontvangst in de Oude Dorpskerk, waar in vroeger tijden in en rond de kerk het begraven plaats vond.

Over het begraven in en rond de kerk tot 1793.

Fleure Perk leest tekst van Jan Perk (1790) voor over de onhygiënische situatie rond het begraven in de kerk. Bron: archief Fleure en Fabian Perk.

‘Albertus Perk’ ontmoet wethouders Edwin Göbbels, Floris Voorink en Gerben van Voorden.

Het heringerichte pad van kerk naar begraafplaats.

Fleure Perk onthult het beeld van Albertus Perk met ‘Albertus Perk’.

Saskia Teppema draagt het gedicht Cimetière voor.

Alexander van Limburg Stirum, eerste voorzitter van stichting de Hof, vertelt.

De muur waar het om gaat ……

En het bleef nog lang gezellig in de Hof….

Alle foto’s: Erik van Wijland.